De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus.

Dat werd donderdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank, die ditmaal werd gehouden in Malta.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september vorig jaar zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Beleggers hopen dan antwoord te krijgen op de vraag of de ECB nu wel of niet het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro gaat verlengen.

De ECB heeft steeds beloofd dat het obligatieaankoopprogramma, dat in principe in september 2016 afloopt, indien nodig kan worden verlengd. Die boodschap wordt donderdag waarschijnlijk herhaald. En daar blijft het bij, schrijft analist Arne Petimezas in zijn Z24-column.

In de afgelopen tijd hebben 12 van de 25 ECB-bestuursleden laten doorschemeren dat het voorbarig is om nu al het aankoopprogramma te vergroten. Dat is ook de reden dat er deze maand geen verruiming wordt verwacht.

Belangrijk is nog dat Draghi zelf ook de verwachtingen heeft getemperd. Eerder deze maand zei hij in een interview met de krant Kathimerini dat "het wat langer zal duren dan eerder werd aangenomen voordat de inflatie terug is en gestabiliseerd rond niveaus die we als dicht genoeg bij 2 procent beschouwen". En het gaat hier vooral om de woorden "dicht genoeg".

De ECB streeft naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent. Beleggers verstaan daaronder 1,8 of 1,9 procent of simpelweg 2 procent. De ECB voorspelde vorige maand dat in 2017 1,7 procent zal bedragen. Die voorspellingen waren natuurlijk te optimistisch en moeten in december wéér verlaagd worden. Dat zou reden genoeg moeten zijn voor de ECB om meer te doen.

Maar het is inmiddels wel duidelijk dat de ECB zich in bochten aan het wringen is zodat het niets hoeft te doen. Uiteindelijk komen die extra obligatieaankopen er waarschijnlijk toch, maar pas als de markt de markt de ECB dwingt om in te grijpen, bijvoorbeeld als de euro te hard wordt.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl